De Verlichting: nieuwe broedplaats en bedrijfsverzamelgebouw in Den Haag/Voorburg

Posted by on Jul 15, 2012 in Nieuws | 13 Comments

Na 9 maanden van intensieve voorbereiding hebben wij begin juli de sleutels in handen gekregen van een aantal karakteristieke gebouwen op een voormalig Eneco terrein. Deze nieuwe locatie is gelegen op de grens van Den Haag en Voorburg, hier wordt in een prachtige groene omgeving een nieuwe broedplaats en creatief bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd. Het terrein is sinds het begin van vorige eeuw gebruikt door verschillende energiebedrijven; de laatste gebruiker was CityTec, dat in veel steden en dorpen wordt ingeschakeld voor het onderhoud van stoplichtinstallaties en lantaarnpalen. Met het oog op de historie van deze locatie krijgt dit project als naam “De Verlichting”.

Op het terrein staan twee kleinschalige kantoorgebouwen die de uitstraling hebben van een oude school met grote lichte klaslokalen. Aangrenzend bevinden zich twee industriële panden waar werkplaatsen, muziekstudio’s en ateliers gerealiseerd kunnen worden. De beschikbare ruimtes in de vier gebouwen lopen qua oppervlakte uiteen van 10 m2 tot 480 m2. De ruimtes zijn per direct beschikbaar, kunnen geheel naar eigen smaak worden ingedeeld en hoeven niet in oorspronkelijke staat teruggebracht te worden. Kortom: een locatie met veel mogelijkheden, waar ondernemers kunnen samenwerken, waar kennisdeling plaats kan vinden en waar groei gerealiseerd kan worden.

Door de diversiteit aan ruimtes in de gebouwen ligt de focus bij dit concept op doelgroepen zoals musici, filmmakers, meubelmakers, kunstenaars, en ontwerpers. Door de vestiging van RevSpace, de Haagse maker- en hackerspace, zal deze locatie ook interessant zijn voor internet-startups en bedrijven uit de IT sector. Inmiddels zijn de eerste nieuwe gebruikers druk bezig met verhuizen en het aankleden en inrichten van hun units,  waardoor er in de voormalige Eneco kantoren een nieuwe broedplaats tot leven komt.

Status augustus 2012
Gedurende de maand juli zijn alle algemene ruimtes en faciliteiten opgeknapt en zijn de gangen weer fris wit geverfd. De entreeportalen en kopgevels van de gebouwen hebben een volledige face-lift gehad en bij de ingangen worden nog grote geveldoeken opgehangen met daarop informatie over de gebouwen. Binnenin de gebouwen wordt op dit moment gewerkt aan de installatie van een nieuw WiFi netwerk, bewakings- en toegangssysteem. Achter het tweede gebouw zal tussen het groen een buitenwerkplek, lunch en BBQ-gelegenheid worden gerealiseerd, waar gebruikers van de gebouwen elkaar kunnen ontmoeten en waar na werktijd gezellig gegeten en geborreld kan worden. Op dit moment zijn de bezichtigingen met geïnteresseerden in volle gang. Lijkt het je ook leuk en interessant om onderdeel te zijn van deze nieuwe creatieve broedplaats? Neem dan contact met ons op, we staan je graag persoonlijk te woord.

13 Comments

 1. Lorena Briscoe
  2012/08/15

  My naam is Lorena Briscoe (Argentiijnse). Ik ben de oprichter en regisseur van MEDEA_73 theater, dans en
  performance-groep, en we werken met multimedia technieken. Daarnaast
  coördineert ik ook een project nameTheater Taal en kunst,

  Voor meer info voeg ik een paar linkjes toe:
  http://theatertaalenkunst.blogspot.com/
  http://www.medea73.com/

  • Alexander
   2012/08/30

   Hi Lorena,
   It was nice to meet you last week. We’re looking forward to welcoming you to your new studio. Please let us know if you have any questions regarding our offer.
   Best regards,
   Alexander

 2. Joep Funken
  2012/08/22

  Beste Conceptors,

  Ben benieuwd naar de ruimte en de prijs. De laatste is helaas van groot belang gezien het feit dat ik een startend bedrijf heb. Gaat in principe om kantooruimte om te werken en te vergaderen of om een gesprek te voeren.

  Ik ben erg benieuwd.

  Hartelijke groet,

  Joep Funken

  • Alexander
   2012/08/30

   Beste Joep,

   Bedankt voor je bericht. Je huurt bij De Verlichting al een ruimte vanaf 160 euro per maand (ex. BTW). Eventueel is er ook de mogelijkheid om een grotere ruimte te delen met andere gebruikers. Via deze weg nodigen we je graag uit om binnenkort een keer vrijblijvend te komen kijken, om te zien of er een interessante ruimte beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen en budget.

   Onze contactgegevens staan vermeld op onze contactpagina:
   http://www.conceptors.nl/contact/

   Met vriendelijke groet,
   Alexander

 3. Olga Brinkhorst
  2012/08/28

  Geachte heer, mevrouw,

  ik vind het een geweldig initiatief om leegstand tegen te gaan en tegelijkertijd de culturele sector een steun in de rug te geven. Zelf ben ik ook wel geïnteresseerd in een ruimte bij jullie, maar ik vroeg me af wat bij jullie de huurprijzen zijn. Ik begrijp dat dit afhangt van de lokatie en oppervlakte, maar zouden jullie een indicatie kunnen geven wat er bij jullie mogelijk is voor huurders met een beperkt budget?

  Met vriendelijke groet,

  Olga Brinkhorst

  • Alexander
   2012/08/30

   Beste Olga,

   Wij dragen graag ons steentje bij aan de verbetering van het (creatieve) ondernemersklimaat in regio Den Haag. Bij De Verlichting bieden we studio’s, werkplaatsen en kantoorruimte aan tegen scherpe tarieven. Er zijn al kantoorunits vanaf 160 euro per maand (ex. btw). Ateliers/werkplaatsen van +/- 30m2 zijn beschikbaar vanaf 260 euro per maand. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om grotere ruimtes op te splitsen of samen met andere gelijkgezinde ondernemers / kunstenaars te delen.

   Met vriendelijke groet,
   Alexander

   • Jolie Kentie
    2012/09/15

    L.s.

    Ik zoek, als beeldend kunstenaar, een ruimte (hoeft niet extreem groot te zijn) met goed licht. geen geluid/muziek hoorbaar. stromend water in nabijheid. I.v.m. formaat van de schilderijen(enigszins) een voorkeur voor parterre.

    Uw folder ontving ik tijdens mijn expositie in de galerie Herenstraat Voorburg.
    Uw initiatief wordt door bovenstaande schrijvers toe gejuicht, ik sluit me daarbij aan.

    Vandaag bekeek ik het gebouw aan de buitenkant en zou graag een bezichtiging afspreken.

    • Alexander
     2012/09/18

     Beste Jolie,

     Bedankt voor de positieve feedback! We hebben inmiddels kennis mogen maken tijdens de bezichtiging van afgelopen maandag. We zijn erg benieuwd naar welke ruimte je keuze uiteindelijk uit zal gaan. Als je nog vragen hebt dan horen we het graag.

     Met vriendelijke groet,

     Alexander

 4. Marcus
  2012/09/17

  Ik ben op zoek naar een werkruimte om daar kleinschalige restauratie werkzaamheden te doen als tentoonstellingen voor te bereiden, namens niet commerciele stichtigen op cultuur en historische, maar behoud van het erfgoed, we zoeken daarvoor een ruimte welke makkelijk toegankelijk is. Graag verneem ik hoe de prijsklasse ligt in verhouding qua vierkante meters

  • Alexander
   2012/09/18

   Beste Marcus,

   Bedankt voor je reactie. Bij De Verlichting zijn er ruimtes beschikbaar met een vierkante meterprijs vanaf 25 euro per jaar. In het souterrain van gebouw D kun je bijvoorbeeld zelf bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt, mede afhankelijk van je beschikbare budget. Lichte ateliers met grote ramen van ongeveer 30 vierkante meter zijn beschikbaar vanaf 260 euro per maand (ex. btw).

   • Mooija
    2012/10/08

    Beste Alexander,

    Ik ben nagelstyliste en ben op zoek naar een ruimte met wastafel (of een in de buurt) van ongeveer 15-20 vierkante meter. Is er nog zo een ruimte beschikbaar en wat is de huurprijs?

    Hoor graag van je,

    met vriendelijke groeten,
    Mooija

    • Alexander
     2012/10/08

     Beste Mooija,

     Bedankt voor je aanvraag. Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd met onze contactgegevens, we ontvangen je graag bij De Verlichting voor een persoonlijke rondleiding.

     Met vriendelijke groet,

     Alexander

 5. Lisa van Vugt
  2013/03/06

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik ben goudsmid en ben al een tijdje op zoek naar een leuke ruimte om te huren maar alles is vrij prijzig.

  Maar den Haag is voor mij eigenlijk net iets te ver!
  Weten jullie of er ook een project in Rotterdam zit/komt?
  Ik vind het wel een fantastisch idee wat jullie doen!

  Met vriendelijke groeten,
  Lisa